Mijn ervaring bij de kapper.

Ellende bij de kapper. Naar huis gaan met een verknipt of te kort kapsel al dan niet op een andere manier verpest. Herkenbaar?

Ik ben al zeker 6 jaar niet naar de kapper geweest. Mijn haar wordt geknipt door mijn zus dus als ik naar de kapper ging, was dat puur om mijn haarkleur en man wat een geschiedenis heeft mijn haar zeg!

Mijn haargeschiedenis.

15 tot en met 18 jaar: Ik gebruikte (eerst natuurlijk stiekem (aangezien ik van mijn moeder nog lang niet mocht), blondspray samen met mijn toenmalig beste vriendinnetje. Bruin haar kreeg ik daar toen van en dat heeft verder geen schade of iets dergelijks aangebracht.

18 tot en met 24 jaar: zwart, blauwzwart tot diepzwart geverfd haar.Ik had naast mijn studie een bijbaantje bij een drogist en kwam zo in aanraking met zwarte henna. Dat ging er ook nog eens overheen. How little did I know then…

24 jaar: Dark & Lovely it was! Dark & Lovely is een cosmetica- en haarlijn speciaal voor mensen met black hair. Uit ervaring weet ik dat deze haarverf sneller ‘pakt’ op donker haar dan de verfpakjes die je bij de reguliere drogist kunt kopen. De zwarte henna waarmee ik eerder mijn haar had geverfd, had echter een laag over mijn haar gelegd waardoor het niet egaal bruin werd. Wéér met zwart erover heen geverfd! Zo bleef ik maar steeds uitproberen en terug naar zwart gaan. Het is me trouwens een keer wel gelukt om egaal bruin haar te krijgen na de henna, bij Cosmo Kappers in Eindhoven. Heb er een hele dag vertoefd maar ik was blij met het resultaat. Waarom ben ik toen ook alweer terug naar zwart gegaan? Oh ja, mijn huid kreeg een rare oranje gloed.. ik vond het niks en ging gauw terug naar het vertrouwde koele zwart.

In 2011 begon ik met ombre. Zelf gedaan. Thuis. Ik liet me leiden door andermans negatieve reactie, wat ik nooit had moeten doen en verfde het toen donkerbruin. Het oogde echter echt zwart. Omdat ik me dit had laten aanpraten, had ik er geen vrede mee. Ik besloot terug te gaan naar ombre in 2012:

Ik ging steeds lichter en lichter en ik deed dit allemaal thuis. In 2013 was mijn haar eigenlijk perfect. Ik was er heel blij mee en het ging allemaal prima hoor. Mijn haar was nog gezond (wonderbaarlijk maar waar), groeide goed en zag er mooi uit.

Tot ik op een dag besloot om 20 centimeter vanaf mijn aanzet tot en met de onderkant van mijn haar echt heel lichtblond te verven. Ik had mijn haar drie keer achter elkaar en op dezelfde dag ontkleurd. Hierna heb ik er een blonde spoeling overheen gedaan.

Het gevolg van drie keer ontkleuren achter elkaar: kapot, broos en afbrekend haar. Wat deed ik toen? Natuurlijk: oververven met zwarte henna zodat ik er nooit meer aan zou zitten. Ik was helemaal genezen van licht haar (yeah right)! Nooit meer! Ik heb toen ook een heel stuk van mijn haar af moeten knippen want het was echt niet meer te redden. Mijn zus knipte een lob voor mij.

Afijn, de kriebels begonnen weer toen ik op Instagram en Pinterest van die gorgeous meiden met blauw haar voorbij zag komen. Ik wil blauw!! Ik moet en zal blauw! Maar hoe dan? Ik heb weer henna in mijn haar en ik heb niet 1 keer met henna geverfd, maar zeker 5 tot 6 keer! Ik heb mijn haar toen tóch weer zelf ontkleurd en het was hel! Ik leek net een lapjeskat, zwarte, rode, oranje en bananengele vlekken door mijn hele haar heen. Uiteindelijk heb ik er maar weer zwart overheen gegooid. Waarom leer ik mijn lesje nou niet!!

Laat je haar met rust!! zegt iedereen om mij heen en zo ook dat stemmetje diep in mij. Maar nee, Naaz is eigenwijs en is meteen weer verkocht als zij al die mooie plaatjes op Instagram en Pinterest voorbij ziet komen van grijs haar. Ik wil grijs!! Ik moet en zal grijs!! Een ding besefte ik wel, dit keer moet het echt bij een kapper. Maar ik hou niet van de kapper, je moet er altijd wachten. Het loopt namelijk 9 van de 10 keer uit. Zodra je aan de beurt bent, duurt het uren (in mijn geval en met mijn haar in ieder geval wel).

Op aanraden van mijn zus nam ik contact op met een kapper die gespecialiseerd is in haar geverfd met henna. Zij is tevens gespecialiseerd  in ‘mislukt’ haar. Zij gaf door de telefoon aan mij geen garantie te kunnen geven, maar in de acht jaar dat zij mensen met henna haar heeft ontkleurd, is het maar 1 keer mis gegaan. Maar wat gebeurde er die ene keer dan? Het werd groen. Oké, kan gebeuren, maar dan doe je er weer zwart overheen? Nee zegt ze, bruin. Daarom kan ik je maximaal chocoladebruin garanderen. Oké, klinkt goed dacht ik. Waarom niet? Het is een proces en dan ben ik in ieder geval van die rottige henna af. Ik heb een afspraak gemaakt en hier is het begonnen.

Kappersbehandeling deel 1. 

Ik moest een formulier ondertekenen dat zij niet aansprakelijk is en dat ik begrijp dat mijn haar rood of geel kan uitpakken. Verder kan ik korstjes op mijn hoofdhuid krijgen van de blondering maar dat gaat na verloop van tijd weg. Ach joh, ik zit hier toch al, wel raar dat ik iets moet ondertekenen maar ik begrijp het. Ik lever het formulier in en moet vooraf betalen.

Voor mijn haar moet ik, om het te ontkleuren en om te verven, ongeveer 150 euro betalen. Het is namelijk 75 euro per behandeling. Dus 75 euro voor het ontkleuren en 75 euro voor het verven.  Prima, dit zijn professionals, ik heb het ervoor over.

Wacht even, maar ik wil graag Olaplex. Olaplex is een middel dat er voor zorgt dat je haar onbeschadigd blijft als je dit in je blondering/ontkleuring/verf doet. Wil je het in zowel de ontkleuring als in de verf? Ja, zeg ik. Dat kost € 17,50 per behandeling dus dan komt er in totaal nog 35 euro bij. Graag vooraf betalen. Oeh, 185 euro in totaal, ik kan niet meer terug. Komt goed. En dan nog!, denk ik bij mezelf, ik ben dan wel mooi in 1 keer van mijn henna af en heb weer licht haar. Hierna blijf ik er gewoon van af en zal ik het nooit meer zwart verven.

Hier komt het: na de ontkleurbehandeling was mijn haar oranje en overal waar de henna zat, was het donker oranjerood. De onderkant was echt veel donkerder dan de bovenkant. We moeten toch nog een keer ontkleuren zegt ze. Ja daar zit ik nu met een verknalde roodoranje kop. Ik kan moeilijk nee zeggen hè? Want als ik nu nee zeg, zal geen enkele kleur goed hechten op mijn haar. Nog een keer 75 euro erboven op. Ditmaal niet gevraagd om Olaplex. Was al zwaar ontmoedigd door dit  hele gebeuren. Maar nog steeds gaf ik haar en de hele situatie het voordeel van de twijfel. Ook al zat ik hier al vanaf half tien en werd er geen woord met mij gewisseld. Aan een kant wel heerlijk hoor, want zo’n prater ben ik nou ook alweer niet. Maar als je non stop met je collega in je eigen taal praat en keihard gaat lachen, ervaar ik dat persoonlijk niet als prettig. Begrijp me niet verkeerd, als je in je eigen taal wilt praten is dat je goed recht, maar geef mensen dan niet de indruk dat je over ze roddelt. Andere klanten en zelfs de stagiaire werden in geen enkele conversatie betrokken. Hmm, dit is nou ook weer niet echt gezellig. Niet als je zo vanaf half tien in de ochtend tot aan zes uur in de avond je dag moet doorbrengen. Maar goed.

De ontevreden klant met boze vriend.

In de tussentijd komt er een blonde vrouw binnen met haar boos kijkende partner. Ze geeft aan totaal niet tevreden te zijn. Zij wilde bruin haar en haar haar is gewoon weer helemaal blond. Na 1 keer wassen! Dit kan niet, gaf zij aan. De kapster bleef meerdere malen herhalen, ook tegen de boos kijkende vriend, dat de klant haar advies niet had opgevolgd. Zij zou gezegd hebben dat de kleur die de klant wilde hebben, tussen de 3 en 5 wassingen zou blijven en hierna vervagen. Maar, zegt de klant, mijn haar is na 1 keer alweer blond. Dit kan niet! Jawel, zegt de kapster, dan had je mijn advies maar moeten opvolgen. Dat heb je niet gedaan dus ik kan niets voor je doen. De klant kon op haar kop gaan staan maar ze kreeg steeds hetzelfde antwoord: je hebt mijn advies niet opgevolgd dus sorry. Ik kan niets voor je doen.

De kappersbehandeling deel 2

Inmiddels zit ik weer zeker een uur met dat spul in mijn haar. Branden dat het doet! Jeuken! Volhouden en doorbijten. De bovenkant werd geel, de onderkant oranje. Ze komt naar me toe en zegt dat ze nog wat bij smeert op de onderkant want het kleurt niet genoeg mee. Let op, dit was al de tweede ontkleurbehandeling hè. Oké prima, ze zegt niets over extra kosten dus prima. Smeer maar bij! Na de tweede behandeling kwam ze weer naar me toe. De onderkant bleef donker, en het moest toch echt nog een (derde) keer, gaf ze aan.  Ho even, ik heb een budget, ik kan niet meer geld missen nu. Dus ik kan niet meer verder ontkleuren. Is dat trouwens wel goed voor je haar, zo veel ontkleuring achter elkaar? Ja hoor, zolang je haar er nog goed uitziet, kan je zelfs tot vijf keer achter elkaar ontkleuren. Dat gebeurt hier wel vaker. Oke.. maar dan is dat nog steeds 75 euro per behandeling er bovenop. Sorry dat heb ik gewoon niet. Ik wil er de verf bovenop nu. Ze mengt zelf een of ander kleurtje en geeft aan dat ze kiest voor een iets warmere kleur want ja..de oranje onderkant…

Uhm, ik wil twee kleuren geef ik aan: bovenop een donkere kleur en onderop een lichtere kleur zodat het in ieder geval 1 geheel wordt. Nee zegt ze, het is echt niet erg. Je hebt henna in je haar, mensen moeten er gewoon begrip voor hebben dat het door de henna komt. En dat zullen ze echt wel hebben.

Nou hier komt mijn gebrek aan assertiviteit opspelen hè. Terwijl het verdorie om MIJN haar  gaat en ik ben er gewoon NIET tegen in gegaan. Ja, ik hoor mezèlf voor mijn kop te slaan en niet háár! Pfff…. weer een uur en een kwartier met een branderig jeukhoofd gezeten, deze keer in de middenbruine verf, wetende dat het boven lichter zou uitpakken dan aan de onderkant.

Toen ik eenmaal uitgespoeld was en geföhnd, vroeg ze me het volgende: Zullen we meteen de puntjes bijknippen? Een heel klein beetje dan is het weer netjes.  Goed, hoort er vast bij aangezien ze niets over extra kosten zegt, doe maar hoor.

Na het knippen begint ze mijn haar te tangen. Ik hoop niet dat hier extra kosten aan verbonden zijn? Nee je hebt een uitgebreide behandeling dus dat zit erbij inbegrepen. Dan wil ik toch graag krullen en niet stijl. Mijn haarkleur is niet egaal en met krullen valt dat minder op. Geen antwoord. Ze gaat door met mijn haar tangen tot het helemaal af is. Uhmm… oke? Nog steeds zeg ik niets. Wat mankeert mij??? Ze besluit uiteindelijk mijn haar toch te krullen want ze zegt te willen weten hoe dat eruit ziet. Prima joh, ik wilde in eerste instantie tóch krullen.

Wil je nog dat ik je wenkbrauwen verf? Mijn pikzwarte Ernie wenkbrauwen? Ja graag. Ze geeft wederom niet aan dat hier kosten bij komen en al helemaal niet hoeveel dan. Ik ga daar daarom dus ook niet vanuit. Maar goed, ze heeft mijn wenkbrauwen dus ook nog geverfd. De verf pakte niet. Ze heeft het erna moeten blonderen, dat lukte wel. Eindelijk klaar.

Wat moet ik nog bijbetalen? € 147,50. Huh? ( 75 euro voor extra ontkleuring en kennelijk 37,50 voor dat bijsmeren en je  hebt dus nog eens extra 35 euro in rekening gebracht voor het bijpunten, krullen en wenkbrauwen kleuren!). Ik ben moe, heb geen zin in discussies en mijn haar is mooi! Ik laat mezelf geloven dat het gewoon reversed ombre is (en hey ja, als je het gelooft dan is het toch echt zo).  I’m happy with my new hair (yeah right, so so happy)! Je weet hoe dat gaat als je bij de kapper bent. Alles lijkt altijd mooier en gelukt als je daar in de stoel zit.

Goed, ik probeerde mezelf te laten geloven dat het mooi was. Dan maar reversed ombre, onwijs licht van boven (zeker vergeleken met mijn pikzwarte haar ervoor) en donker van onder. Heel mooi, het is mooi Naaz, echt! Gewoon reversed ombre is het (terwijl de twijfels door mijn lijf gieren). Totdat je buiten bent en alles hebt laten bezinken. Bij mij duurde dit een dag. Toen pas besefte ik dat ik gewoon met een verkloot hoofd rondliep.

De volgende dag heb ik besloten om toch naar de Etos te gaan en er bruine haarverf op te gooien. Het voelde namelijk gewoon niet goed. Mijn haar was namelijk niet middenbruin, het was honingblond aan de bovenkant en roodbruin aan de onderkant. Dit terwijl mij chocoladebruin gegarandeerd werd. Het was toen Moederdag en iedereen die er was en mijn haar zag, was het met me eens: het is niet zo mooi omdat de twee verschillende kleuren totaal geen geheel met elkaar vormden. Met het bruin dat ik er met behulp van mijn zus overheen heb geverfd, is het enigszins goed gekomen. Nog steeds is de onderkant roder dan boven, maar dat komt goed. Het is niet storend en heeft zelfs wel iets. Het ziet er nu in ieder geval stukken mooier uit en ik lijk niet meer op een Oompa Loompa. Door dat honingblonde kreeg mijn huidskleur een soort gele/oranje gloed. Op de foto misschien niet echt te zien, maar in de werkelijkheid was het toch echt zo.

bron: moviepilot.com

Anyways, zolang ik mijn haar krul ziet het er mooi en speels uit en zodra mijn haar weer is opgeknapt, ga ik nog een laatste keer naar de kapper en dan laat ik de onderkant nogmaals blonderen zodat het egaal wordt. Uiteraard naar een andere kapper want hier zet ik nooit meer een voet naar binnen.

Conclusie:

Ik deel mijn ervaring niet zomaar met jullie. Wat ik hiermee wil zeggen is, verf je haar nooit zwart. Donkerbruin oogt ook zwart, kies daar dan voor. Verf je haar al helemaal niet met zwarte henna. Ook niet als je denkt dat je toch nooit lichter gaat, want er is altijd een kans dat je toch weer van gedachten verandert.

Geef altijd aan wat je budget is. Durf voor jezelf op te komen als ze je proberen af te zetten, zoals dat bij mij is gebeurd. Ik heb de naam van deze kapper bewust niet genoemd omdat ik er zelf ter plekke of achteraf, niets van heb gezegd. En achteraf heeft naar mijn mening ook geen zin, want ik heb al gezien hoe dat ging met de ontevreden klant en haar boos kijkende  vriend. Je wint het gewoon niet. Wel weet ik een ding, daar zal ik never nooit meer naartoe gaan!

Het gaat mij niet per se om het eindresultaat van mijn haar. Ik mocht geen wonderen verwachten en dat deed ik ook niet. Maar het was dit in combinatie met de manier hoe er met mij als klant werd omgegaan, hoe er niet naar mijn wensen werd geluisterd en er heel onduidelijk werd gedaan over de kosten. Ik vraag me nog steeds werkelijk af wat zij zou hebben gedaan als ik bij de toonbank had gezegd dat ik het geld niet heb. Ik denk echt dat ze het op mij zou verhalen, aangezien ze mij mijn voor- en achternaam, adres, postcode, woonplaats en e-mailadres heeft laten invullen op het formulier. Ach ik ben ook helemaal niet zo, heb er een hele wijze les aan overgehouden, dat wel.

Het eindresultaat nadat ik het bruin heb geverfd, zie je hieronder. Ik ben er nu namelijk wel redelijk blij mee. Waarom redelijk? Vergeet niet dat ik grijs wilde, chocoladebruin gegarandeerd kreeg en maar kreeg in de werkelijkheid donkerrode lokken van haar. Inmiddels is het wat opgelicht maar ik zal er te zijner tijd weer bruin overheen doen. Het ziet er dan weer exact uit als op de foto’s hieronder. Wat vind jij ervan?

Ik ben wel heel erg benieuwd of jullie ooit zulke ervaringen hebben gehad bij de kapper en hoe jullie dan hebben gereageerd. Tell me!

 

6 Comments

 • Mahwish schreef:

  Jij hebt masha Allah prachtig haar! Ondanks je grijs wilde, vind ik dit ook mooi staan. Heb in de loop van de jaren inderdaad van alles gezien bij je. Ik heb eigenlijk nooit spannende dingen gedaan, behalve net voordat ik een hoofddoek ging dragen. Kort en lichtbruin, voor de rest altijd zwart en zwartblauw gehad. Ohja en een keer rood geprobeerd, toen was het rood bij mn uitgroei en zwart bij de rest… geen gezicht :’)

  • Naaz schreef:

   Hahaha ja ik weet nog toen je kort ging! Toch stond het je Masha’Allah ook heel mooi. Haha ja erg he dat die aanzet altijd lichter wordt! Je hebt mijn haarjourney over de afgelopen jaren inderdaad helemaal meegekregen he? Maar ik hoop dat ik dit keer echt mijn les heb geleerd met henna en zwarte verf… Xxx

 • Nandenie schreef:

  Ik moest bijna huilen toen ik je blog las.. Gelukkig is het mij nooit overkomen dat mijn haar is verpest door de kapper, hooguit wat korter dan ik eigenlijk wilde.. Maar qua kleur zit ik al (ook sinds m’n 15e) op 2 kleuren.. Of donkerbruin of honingblond.. En verder nix geks.. Aangezien ik vrij snel wit wordt aan de voorkant (lees gerust grijs), moet ik nu eigenlijk m’n uitgroei vrij snel laten bijwerken.. Maar misschien laat ik het ’n tijdje zo om te kijken hoe wit het daadwerkelijk kan worden.. Wellicht zet ik ’n nieuwe trend (hahaha).. Niets meer doen aan je haar! Je bent prachtig en je hebt prachtig haar! Hou het zo (alhoewel ik snap dat het soms gaat kriebelen).. xxx

  • Naaz schreef:

   Hi Nandenie,

   Godzijdank is het jou nooit overkomen!

   Weet je, het overkomt eigenlijk zoveel mensen dat het bijna normaal lijkt, bizar. Ik heb nog niet zoveel grijs haar van mezelf maar ik heb wel vaker gezegd dat áls ik een grijze aanzet zou hebben, ik ook alles zou laten uitgroeien en grijs laten.

   Waarom probeer je het niet? Misschien zet je inderdaad wel een trend! Het is uniek en hoort bij jou en daarom heeft het zijn charme. Aan de andere kant begrijp ik ook dat het jaren duurt om het uit te laten groeien.. ik heb eens voor je gekeken bij afbeeldingen op ‘growing out grey hair’. Er zitten echt wel goede tussenfases bij! Ben nu eigenlijk wel benieuwd of je het gaat proberen namelijk..

   Ik vind je reactie heel lief. Je support waardeer ik heel erg. Dankjewel daarvoor en ik vind jou ook een hele mooie vrouw, met je huidige haarkleur en ik weet wel zeker met grijs haar ook!

   Veel liefs x

 • Johanne schreef:

  Ooh, wat een drama!! En wat een geld 😩. Gelukkig ziet je haar er nu weer prachtig uit! Ik heb precies twee jaar geleden ook echt iets verschrikkelijks meegemaakt bij de kapper. Heb van mezelf hazelbruin haar, maar wilde naar grijs. Je ziet ‘m al aankomen: dit moest dus ontkleurd worden. Twee keer. De eerste keer dat ik mijn haar grijs liet verven ging het gelukkig goed, maar toen ik een paar maanden later terugging om de uitgroei bij te werken heb ik diezelfde dag zooo veel haar verloren. Alles brak aan de bovenkant af. Ik loop nu met extensions (ingenaaid) rond, gewoon omdat het twee jaar later nog steeds niet is wat het ooit was 🙈

  • Naaz schreef:

   Oh jeetje wat erg zeg! Ik heb trouwens naar aanleiding van deze post meer mensen gesproken die hun haar grijs hadden laten verven maar er echt kapot haar aan hebben overgehouden. Vind het erg om te lezen. Het moet nu zeker helemaal uitgroeien. Ik vind je kapsel wel erg mooi staan hoor. Nu maar hopen dat het beschadigde er snel uit is gegroeid..xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *